Yüzyılın üreten çocukları, yüksek dijital teknolojilerin yaygın olarak kullanıldığı, erişimi gayet sıradan hale gelen bilgi teknolojilerinin içine doğan, hani o öğretmeden akıllı telefon ekranlarında video kaydıran, sayfa atlatan, bizim kuşağın “tuş” aradığı cihazlarda onların sanal tuşlarla inşa ettiği sanal ortamlarda sörf yaptığı kuşak, kodlayan, geliştiren, güncelleyen…
Atariden oyun konsoluna, oyun konsolundan, mobil telefona evrilen oyun sektöründe hep ön sırada yer alan bir nesil Z kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğan, teknoloji ile büyüyen… Yani dünyada ve Türkiye’de sokakta top koşturmak, mahallede maç yapmak gibi etkinliklerin yerini önce atari salonu ve internet kafelere daha sonra da tekno salonlara bıraktığı zamanlarda eline tablet tutuşturulan ve hem fiziki hem zihni aktivitesini dijital platformda sergilemek zorunda kalan, bu zorunluluktan da zevk almayı yeteneğe çeviren bir nesil…
Hal böyle olunca son yıllarda bu yeni jenerasyon geleneksel olan spor dallarından uzaklaşıp adrenalini yüksek ama erişimi de adrenalini yüksek diğer spor dallarına kıyasla çok daha kolay olan elektronik spora yöneldi…
Ülkemizde 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu kurulmuştur. Ancak bu federasyon 2013 yılının Eylül ayında Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonuna bağlanarak lağvedilmiştir. Duyulan lüzum üzerine ise 24.04.2018 tarihinde Türkiye Espor Federasyonu (TESFED) olarak revize edilmiştir. Türk elektronik spor tarihine damgayı da espor kadrosunu oluşturmak için 20.01.2015 tarihinde Beşiktaş ESK adında espor klubünü kuran Beşiktaş Spor Klubü vurmuş oldu… Zamanla kurumsallaşan espor sektörünün hukuki altyapısı oldukça multidisplinerdir. Spor hukukundan bilişim hukukuna, borçlar hukukundan ceza hukukuna pek çok farklı hukuk dalını çatısı altında bir araya getirmektedir. Tüm bilişim sektöründe olduğu gibi ne yazık ki teknolojik gelişmelerin gerisinden gelen hukuki gelişmeler neticesinde elbet yasal zemin net ve tartışmasız değildir. Bu bağlamda en eski ancak en modern örnek Güney Kore örneğidir.
Espor disiplinin çıkış yeri olarak kabul gören G. Kore’de bu tersine büyüyen eğri yasal zemin ile değil bir yarı resmi devlet kurumu statüsündeki KeSPA ile yürütülmektedir ve diyalektiği her zaman parametriktir. Kore Espor Birliği olarak anılan KeSPA, tüm espor ligini düzenleyip, turnuvaları organize eden, oyuncuların lisans sözleşmelerini onaylayan, oyun teliflerini denetleyen, oyunun tabiri caizse kurallarını koyan bir üst kurum gibi çalışıyor. G. Kore’de espor o kadar büyümüş bir sektör ki google, samsung gibi isimler Kore’de espor antreman evi, espor ekipman sağlayıcılığı gibi konularda sponsorluk faaliyetleri sürdürüyor.
Ülkemizde de endüstri 4.0 çağındaki değişim rüzgarı ile birlikte espor sınırları belirli, güvenli büyüyen bir sektör olmaya devam ediyor…